top of page
DSC02107.jpg

Wat neem ik mee?

De uitrusting die je meeneemt is natuurlijk een compleet persoonlijke samenstelling. Er bestaat niet zoiets als de perfecte uitrusting. Het verschilt bovendien sterk per tocht die je maakt. Ga je kort of lang op pad? Trek je door warm, woestijnachtig terrein, of juist door koud en nat Arctisch gebied? Ik heb een aantal gespecificeerde paklijsten gemaakt als voorbeeld. Deze zijn hier te zien.

Daarnaast is het gewicht van je materiaal een belangrijke factor. Neem je zo min mogelijk mee en zijn al je spullen ultralight? Of kies je voor meer comfort? Neem je toch een ukelele mee, wat extra kleding of bijvoorbeeld een extra cameralens? Dit is wederom ieders eigen keuze. Het voordeel van een ultralichte uitrusting is dat je minder last hebt van het gewicht en daardoor sneller en langere afstanden kunt afleggen. Ideaal als je een lange tocht maakt van meerdere weken of maanden. Minder gewicht betekent vaak ook minder comfort, al is dat niet altijd het geval. Tegenwoordig is er een hele markt aan goede ultralichte producten die niet onderdoen voor zwaardere varianten. En daarbij geldt nogmaals: omgeving, klimaat en afstand zijn belangrijke pijlers voor de gekozen uitrusting. Als voorbeeld liep ik van 13 mei tot 31 augustus 2022 de Pacific Crest Trail in het westen van de VS, van Mexico naar Canada. In deze periode is het daar doorgaans warm en droog. Het eerste deel van de tocht loopt door ruig, woestijnachtig terrein, waar je dus weinig warme kleding nodig hebt. Daar kun je je uitrusting op aanpassen. Op een thru-hike kom je geregeld door verschillende klimaat- en landschapszones, waardoor je je uitrusting tussentijds moet aanpassen. Let hierop bij je voorbereiding. Zo heb je bijvoorbeeld in de Sierra Nevada op de PCT wellicht wat extra warm materiaal nodig.

Ik nam op de PCT als luxe-item een reisgitaar mee – niet iets wat de meeste wandelaars meenemen. Persoonlijk gaf me dit echter veel plezier en een creatieve uitlaatklep (je creativiteit komt sterk naar de voorgrond wanneer de ruis in je hoofd verdwijnt).

'

'Cowboy camping'' in Zuid-Californië

                                                                   ​

 

The big four

 

Rugzak

 

De rugzak die ik al sinds de PCT gebruik, is de Six Moon Designs Swift V backpack. Six Moon Designs is een van de Amerikaanse lichtgewichtmerken, waar ik ook mijn eerste tent van kocht. Het is niet de lichtste rugzak, maar voor mij uiterst comfortabel. De reden dat ik hem wil blijven gebruiken tot hij uit elkaar valt, is het aantal opbergmogelijkheden dat hij biedt.

Er zit een optie bij om een soort "harnas" op je borst te bevestigen, met meerdere ritsen, vakjes en opbergmogelijkheden. Ik gebruik dit vaak voor camera-accessoires of bijvoorbeeld het bevestigen van een paraplu. Tijdens de PCT heb ik zelfs een nieuw harnas mogen ontvangen, omdat de aantrekkoorden kapot waren gegaan. Six Moon Designs stuurde me toen kosteloos een nieuw exemplaar op – wat een service!

Ook gebruik ik een pack liner van hetzelfde merk om mijn uitrusting zo droog mogelijk te houden. Deze zomer loop ik Norge på Langs, en dit zou zomaar eens de laatste tocht van deze rugzak kunnen worden. Voor vertrek laat ik hem nog extra verstevigen bij een lokale kleding- en stoffenreparateur.

 

 

 

 

Tent

Mijn eerste tent was de Six Moon Designs Lunar Solo: een lichte, ruime eenpersoonstent die qua prijs een stuk goedkoper is dan de concurrenten in deze gewichtsklasse. Ik heb deze tent tijdens de volledige PCT en bij latere tochten gebruikt.

Hij is op te zetten met je wandelstokken, waardoor je tentstokken thuis kunt laten. Al met al heb ik erg positieve ervaringen met deze tent. Het is in het begin wel even uitzoeken hoe je hem het beste opzet, maar naarmate je dit vaker doet, word je er handiger in en gaat het steeds sneller.

Het is een perfecte tent voor wie begint met het lopen van lange afstanden en niet meteen de hoofdprijs wil betalen.

 

De SMD lunar solo aan de Mexicaanse kust

 

 

Vlak voor de Kungsleden heb ik de klassieke Zpacks Duplex aangeschaft. Voor mij tot nu toe de ultieme lichtgewichttent — en voor veel andere wandelaars ook. Het is een tweepersoonstent die qua gewicht nog een stuk lichter is dan de SMD Lunar Solo. Hij is zeer eenvoudig op te zetten met wandelstokken en flexibel bij te stellen tijdens het gebruik.

Ik heb er regelmatig samen met mijn vriendin in geslapen, wat prima ging. Tijdens het lopen van de Kungsleden heb ik een nacht flinke windstoten gehad, waarbij ik dacht dat de tent het zeker zou begeven. Uiteindelijk hield hij echter stand, zonder enige schade. Het Dyneema-materiaal is erg sterk en waterdicht, mits goed geseald.

Als onderzeil gebruik ik Tyvek-materiaal: ook zeer sterk, licht om mee te nemen en makkelijk te wassen.

Tyvek grondzeil vind je hier

 

 

 

 

Kamperen in de Zpacks duplex op de Kungsleden

 

Slaapzak

Ik ben gestart met de Thermarest Questar slaapzak. Heerlijk warm en comfortabel om in te bewegen als je er in ligt natuurlijk. Ook maak je hem makkelijk vast aan je slaapmatje. Ik heb de slaapzak gebruikt op de PCT, waar het vaak zelfs te warm was voor een slaapzak die tot -6 graden gaat. Na een week op de PCT kwam er helaas een scheurtje in, waardoor ik wat dons vulling verloren ben. Ik heb dit gelukkig ter plekke kunnen repareren en vervolgens de hele PCT nog kunnen gebruiken, thanks to gear-aid. Ik heb hem achteraf nog teruggestuurd naar thermarest, maar ze wilden helaas niets doen met de garantie die ik er op had, helaas. 

Ik heb later nog een wat lichtere slaapzak aangeschaft van Cumulus outdoor. Dit is een Pools bedrijf, wat bijvoorbeeld voor mijn slaapzak ''Polish down feather'' gebruikt. Het is warm, licht om mee te nemen en makkelijk op te bergen in een klein zakje. Een nadeel aan de slaapzak vind ik de beweegruimte in de slaapzak, je ligt vrij statisch zonder al teveel beweegruimte. Voordeel is dat het een Europees bedrijf is, iets waar ik in de toekomst ook meer aandacht aan wil besteden (Tariffs you know). 

Slaapmat

De Sea to Summit Ultralight Insulated mat heeft mij lang en goed gediend. Opblaasbare slaapmatten blijven een gok: sommige gaan jaren mee, anderen begeven het snel. Dit hangt natuurlijk sterk af van gebruik, omgeving en onderhoud. Toen mijn matje 2 à 3 keer per nacht moest worden bijgevuld, wist ik dat het tijd was voor een nieuwe.

Momenteel gebruik ik de nog lichtere Therm-a-Rest NeoAir Uberlite. Hij ligt comfortabel en doet zijn werk goed. De R-waarde van 2,6 is wat aan de lage kant, en daarom niet geschikt voor winterkamperen. Ik heb hem gebruikt bij temperaturen net onder het vriespunt, maar dan is alleen dit matje niet voldoende. Een extra isolatiemat is in zulke omstandigheden sterk aan te raden.

Sinds kort heb ik ook een klein luxe-item toegevoegd: een mini luchtpompje van Flextail. Met een gewicht van slechts 34 gram en het gemak dat het biedt, neem ik het standaard mee. Leuk weetje: het pompje bevat een oplaadbare batterij met een geïntegreerde USB-C-aansluiting in de batterij zelf — iets wat ik nog niet eerder had gezien.

Tip! De Flextail zeropump vind je hier

 

Kleding

Bovenlichaam 

Ik draag vrijwel altijd een zonwerend shirt van Black Diamond tijdens het lopen. Het is een long-sleeve shirt dat vrij luchtig zit. Ik heb zelden het gevoel dat het te warm is, zelfs niet in volle zon. De UV-werende eigenschap is erg fijn, zeker omdat je vaak hele dagen wordt blootgesteld aan zonlicht.
Tijdens pauzes of wanneer ik mijn kamp opzet, draag ik geregeld een fleecejack van Montane. Deze is zeer licht van gewicht en biedt voldoende warmte. Mocht het kouder worden, dan heb ik ook een puffy jas van Forclaz bij me. Die zit heerlijk warm en gebruik ik regelmatig in het voor- en najaar, wanneer ik niet aan het wandelen ben.

Onderlichaam 

Ik draag vrijwel altijd een trailrun short, omdat deze veel bewegingsvrijheid biedt tijdens het lopen. De shorts zijn wat korter en misschien even wennen als je langere gewend bent. Maar hé, zo kun je wel mooi je hiker legs showen.
Bij Decathlon hebben ze fijne running shorts met zijvakken en een achterrits. Hoe meer vakjes, hoe beter.

Wanneer ik mijn kamp opzet en het frisser wordt, draag ik een extra laag over mijn benen. Ik gebruik tegenwoordig een langere onderbroek (of legging, hoe je het wilt noemen) van Icebreaker. Deze zorgt voor extra warmte en draag ik vaak ook in mijn slaapzak. Het materiaal is van merinowol.

Onderbroeken & sokken

Onderbroeken & sokken draag ik van merino wol. Het bekende materiaal wordt door veel wandelaars gebruikt, met succes. Het droogt snel, jeukt niet en gaat minder stinken. Daarnaast voorkom ik er uitslag mee bij mijn lies, wat na lange dagen lopen met dezelfde onderbroeken een veelvoorkomend probleem is. Er zullen vast meer voordelen zijn, maar dit zijn redenen waarom ik het gebruik. 

 

De merinowol onderbroeken vind je hier

De sokken die ik gebruik zijn van Darn Tough of Smartwool. Darn Tough-sokken hebben meestal een langere levensduur dan Smartwool, maar zijn ook een stuk duurder. Het mooie is dat Darn Tough sokken levenslange garantie hebben. Toen ik de PCT liep, was dat ideaal — kapotte sokken kon ik gewoon omruilen. In Europa is dat iets lastiger; je moet ze opsturen, wat nogal een gedoe is. Daarom gebruik ik soms Smartwool als alternatief — ook prima sokken.

Als extra “slaapsokken” heb ik Dreamslippers van GramXpert aangeschaft. Een klein bedrijfje dat custom made producten maakt. Ik neem ze voor het eerst mee op Norge på Langs

Schoenen

Ik draag het liefste trailrun schoenen. Ze zijn licht, drogen snel en zitten comfortabel. From the beginning draag ik de Brooks Cascadia trailschoenen, waar ik inmiddels een klein fortuin aan besteed heb. Dus als je dit leest Brooks, sponsort mij a.u.b. wat schoenen voor mijn toekomstige tochten. Ik koop ze om deze reden dan ook vaak in de sale (meestal in de herfst). Gezien ik naast het wandelen ook fanatiek trailrun, stapelen de kilometers zich snel op. Je kunt er pak hem beet 1000km op lopen, afhankelijk hoe bont je het hebt gemaakt qua gebruik. Toen ik bijvoorbeeld het woestijn gedeelte had afgelegd van de PCT, was mijn eerste paar volledig uitgeleefd en boden ze geen comfort meer voor het rotsachtig terrein van de Sierra Nevada. Kijk tijdens een lange afstand tocht dus ook wanneer het juiste moment daar is om je schoenen te vervangen. Het fijne aan deze schoenen is o.a. de stevigheid en grip die ze hebben. Ik voel me net een berggeit als ik een stijle, lastige klim moet doen. Ik heb nauwelijks situaties gehad waarbij ik slipte of mijn grip verloor. Daarnaast kan ik op een hand tellen hoeveel blaren ik heb gehad tijdens alle wandeltochten wanneer ik deze schoenen draag. Never change a winning shoe.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schoenenwissel vlak voor de Sierra Nevada

Handschoenen

Handschoenen draag ik ook van merinowol, momenteel deze van smartwool. Ze zitten net warm genoeg, al zal moeten blijken of ze nog voldoende warmte bieden wanneer ik rond september in het hoge noorden van Scandinavië ben. Daarnaast heb ik altijd een setje waterdichte overhandschoenen bij van Forclaz. Wanneer het regent, is dit natuurlijk een must. Alleen doorweekte merinowol handschoenen dragen werkt juist averechts. Waterdichte overhandschoenen bieden hierbij de oplossing. 

Hoofdbescherming

Voor bescherming van de zon neem ik een pet of zonnehoed mee. De zonnehoed bied meer bescherming en heeft mijn voorkeur op wandeltochten waarbij je grote delen blootgesteld wordt aan de zon. De zonnehoed die ik momenteel draag vind je hier.

 

Ook neem ik voor de koude dagen een muts of balaclava mee. Voor Norge på Langs neem ik een balaclava van icebreaker mee. Deze bied bescherming voor je gehele hoofd en nek. 

Een muggennet mag ook zeker niet ontbreken wanneer je in de zomer door Scandinavië loopt. Ik neem een simpel muggennetje mee van de decathlon.

 

Regenmateriaal

Regenkleding is belangrijk, de discussie over de beste regenkleding kan eindeloos doorgaan. Verspil hier niet al te veel tijd aan, kijk vooral wat jezelf belangrijk vind. Regenkleding kan al snel in de honderden euro's lopen, maar dat betekent niet automatisch dat het beter is. Ik draag een regenjas van Montane, lichtgewicht en houd de regen lang tegen. Na uren doorweekt te raken van de regen, begeeft iedere regenjas het op den duur. Het is vooral belangrijk om te weten wat je kunt doen om warm te blijven. Hier ga ik nog een specifiek artikel over schrijven. In mijn tas heb ik zoals benoemd een waterdichte packliner zitten en daarover nog een plastic vuilniszak, als extra bescherming. Deze extra laag houdt het water beter uit de buurt van mijn materialen. 

 

Tip: Mijn persoonlijke toevoeging aan het regenmateriaal is de hiking umbrella van Gossamer gear. Deze kun je vastmaken aan je tas, waardoor je hem handsfree kunt gebruiken. Wanneer je uren door de regen loopt, maakt dit het leven een stuk aangenamer. Het zal niet je gehele tas droog houden, maar wel voor een groot deel de kleding die je aan hebt. Ook heb ik mijn camera vast-geklipt aan mijn backpack vest, deze houd die dan ook droog. 

Voor mijn regenbroek draag ik een goedkope broek van de decathlon. Waarom? Hij doet wat die moet doen, is een stuk goedkoper dan de meeste regenbroeken, weegt maar 200 gram en wanneer die kapot gaat, is het geen grote ramp. Overigens gebruik ik hem ook overdag als extra laag tegen de wind, mocht dat nodig zijn. Het is een essentieel onderdeel van mijn uitrusting en toont aan dat het niet altijd het duurste van het duurste hoeft te zijn. 

 

 

Elektronica

Camera-apparatuur

Voor mij een van de belangrijkste gear-items, de camera en de daarbij komende accessoires. Ik ben begonnen met een kleine compacte camera op de PCT, dit was de Sony Cybershot DSC-RX100 mark II. De camera is echt mega licht en maakt mooie foto's. ik begon toen pas net met fotograferen via een camera en deed vrijwel alles op de automatische stand. Ik ben vervolgens gaan upgraden naar de klassieke Sony A6000, toen naar de Sony A6300 en momenteel de Sony A6700. Je hoeft echt niet de beste camera te hebben om mooie video's en foto's te maken, je dient wederom af te wegen wat jij belangrijk vind. Mijn belangrijkste afwegingen waren het gewicht, de kwaliteit van foto's en video's en het de gebruikersvriendelijkheid van de camera. De Sony a6700 is een APS-C camera, maar zoals je in vele reviews kunt lezen doet hij niet onder voor grotere systeemcamera's, die duurder en zwaarder zijn. Ik zal hier in de toekomst wellicht nog een specifiek artikel over schrijven. Met de A6700 ben je in staat om werkelijk prachtige foto's en video's te maken. In combinatie met de Sigma 18-50mm F2.8 DC DN is het de ultieme combinatie om het meeste uit de camera te halen. 

De Sony A6700 vind je hier

De Sigma 18-50mm F2.8 DC DN vind je hier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbeeldfoto's van de huidige camera/lens combinatie

Camera-accessoires

Voor te filmen is het een aanrader om een microfoon mee te nemen. Het neemt de audio zuiverder op en zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je windruis beter kunt reduceren. Ik heb de RØDE VideoMicro altijd mee. Klein in formaat, licht in gewicht en gemakkelijk aan te sluiten.

Om de camera te ondersteunen neem ik de JOBY GorillaPod 3K standaard mee. Voorheen gebruikte ik de 1K versie van joby, maar dit bleek niet voldoende te zijn voor mijn nieuwe camera setup. De 3K standaard is erg stevig, kun je makkelijk verstellen en is ook vrij licht in gewicht. Een aanrader als je eenvoudige composities wilt maken. Voor uitgebreider film en fotografeer werk heb je langere standaarden nodig. 

Tip: Voor te filmen gebruik ik de Urth 55mm ND2-32 (1-5 Stops) Variabel ND Filter voor Lens (Plus+). Een hele lijst aan interessante woorden, maar het zorgt er in feite voor dat ik tijdens het filmen de belichting kan aanpassen zonder daarbij de sluitertijd, diafragma of ISO aan te passen. Dit is handig wanneer ik bijvoorbeeld een close up maak van bewegende bladeren met een diafragma van 2.8 en hiermee het beeld compleet overbelicht raakt. Door de ND filter aan te passen, kan ik het beeld donkerder maken zonder de belichtingsdriehoek te veranderen. 

Nog een Tip: Neem voldoende geheugenkaartjes en batterijen mee, thank me later.

Smartphone

De belangrijkste eigenschap van de smartphone is voor mij de batterijduur. Wanneer je je dagen in de wildernis bevind is het natuurlijk belangrijk dat de telefoonbatterij niet na een halve dag alweer leeg is. Ik heb dus gezocht op een model met een lange batterijduur en kwam toen uit bij de Samsung A55. De batterij heeft een capaciteit van 5000 mAh en kan bij maximaal opgeladen te zijn wel 1 dag, 3 uur en 19 minuten mee. De telefoon heeft niet de beste camera, hiervoor heb ik natuurlijk een aparte camera bij en maakt het dus niet zoveel uit. Ook is het een vrij grote telefoon, een afweging die je maakt bij het aanschaffen van een toestel. 

Powerbank

Ik neem sinds kort de Nitecore Powerbank NB20000 Gen3 mee. De powerbank heeft een gewicht van 291 gram en is wellicht het lichtste model op de markt voor deze batterijcapaciteit. Omdat ik externe batterijen meeneem voor mijn camera, gebruik ik de powerbank vrijwel alleen voor de telefoon en garmin inreach. Let er wel op dat er alleen USB-C aansluitingen zijn. 

Kabels en adapter

Dikke tip: Investeer in een goede wallcharger en usb-c kabels, dit scheelt je aanzienlijk veel tijd met het opladen van je elektronica. Kijk naar een wallcharger van 100w en usb-c kabels die ook 100w aankunnen. Als je een kabeltje haalt die max 30w aankan, haal je er je voordeel niet uit.  Op de PCT heb ik veel wachttijd gehad in ''trailtowns'', omdat mijn kabeltjes en adapter een lage oplaad capaciteit hadden.

 

Kijk hier voor mijn adapter

Kijk hier voor de USB-C kabeltjes

Noodzender

Wanneer ik de wildernis in ga, is een noodzender essentiëel om mee te nemen. Ik heb de Garmin inReach Mini 2 gekocht, een van de meest bekende satellietcommunicatie apparaten. Met de inreach kun je een abonnement kiezen die past bij je behoeftes. Voor mij is het belangrijk dat ik een back-up navigator heb, mocht mijn telefoon niet meer werken. Mocht er nood aan de man zijn, moet ik de hulpdiensten kunnen inschakelen. Wanneer ik geen bereik heb en ik wil naasten laten weten dat het goed met me gaat, komt hij goed van pas. Er zijn meerdere functies zoals het bekijken van de weersvoorspelling. Ik neem hem voor het eerst mee naar Noorwegen, dus ik moet het zelf ook nog gaan ondervinden.  

 

Overig

 

 

Kookgerei​

Wat een typewerk, we gaan nog even door met de laatste categorie. Ik ga alleen het noemenswaardige erin zetten, de rest vind je in mijn volledige paklijst per wandeltocht. Iedere wandelaar heeft zijn eigen voorkeuren qua kookgerei. Ik neem altijd een TOAKS Titanium 750ml pot mee. Ik houd aan het einde van de dag van een warme maaltijd en maak graag een koffietje of kopje thee gedurende de dag. Wellicht dat ik een keer een bakpan mee neem, dit bied wat meer mogelijkheden qua gerechten. Om het eten warm te krijgen hebben we een gasbrandertje nodig, hiervoor gebruik ik de MSR pocket rocket 2. Doet wat het moet doen, essentieel item in de uitrusting. 

Ik heb voortaan een Morakniv mee op zak. Dit is een mesje wat zowel voor koken als bushcraft gebruikt kan worden. Het is niet zo ultralicht als een zwitsers mini zakmesje, maar heeft wel veel meer mogelijkheden. Met maar 100 gram, vind ik de schade nog meevallen. Daarnaast ziet het mesje er ook supervet uit! 

Waterfilter

Een waterfilter kan natuurlijk niet ontbreken in je uitrusting. In de US gebruikte ik de bekende Sawyer squeeze, die ik lang heb kunnen gebruiken. Een nadeel aan de sawyer filters vind ik de kleine ring om de filter. Wanneer je deze verliest, doet de filter het niet meer goed. Ik heb deze intussen vervangen met de Katadyn befree. Tot heden zeer tevreden over en tevens makkelijker te verkrijgen in europa. 

Wandelstokken

Met het gebruik van wandelstokken heb ik veel geleerd. Ik heb er inmiddels een aantal versleten, het ene paar sneller dan het andere. Wel ben ik altijd bij dezelfde stokken gebleven, namelijk de Fizan Compact wandelstokken. Volgens Fizan de lichtste ter wereld. Ik heb eerlijk gezegd ook nog geen lichtere gevonden. Ze zijn erg stevig en betrouwbaar, ondanks het lichte gewicht. De levensduur zit hem vooral in het onderhoud. Zorg dat je de losse onderdelen na iedere tocht uit elkaar haalt en goed wast. Ik heb vaker meegemaakt dat ik dit vergat en dat je ze later niet meer uit elkaar krijgt, door zand of ander vuil. Doe er vervolgens nog wat WD40 over heen en ze zijn weer good to go. Als ze vast zitten, zitten ze ook echt goed vast, dus wees dit voor!

Zo, een hele boel tekst! Dit is in grote lijnen hetgeen ik meeneem op een tocht. Dit is zoals benoemd ook afhankelijk van het type tocht dat gemaakt wordt. Er zijn nog meer dingen die ik mee neem, zoals reparatiemateriaal, een hygiënesetje en opbergzakken. Hier kom ik op terug in een blogartikel. 

De onderstreepte woorden bevatten affiliatie links. Als je op zo’n link klikt en op de landingspagina iets koopt, ontvang ik een commissie van de betreffende aanbieder of webwinkel. Er zijn voor jou geen nadelen qua aankoop of prijs.

Voor verdere vragen kun je me altijd een berichtje sturen!

DSC03983.jpg
DSC07502.jpg
DSC04762.JPG
71SRbqY4LUL._AC_SL1500_.jpg
DSC03999.JPG

Socials

  • Youtube
  • Black Instagram Icon
  • LinkedIn
Mijn werk supporten?
bottom of page